Kuchnia

Pączki serowe

29 listopada 2015

Kto z nas ich nie lubi? Są pyszne, mięciutkie i idealnie nadają się do tego, by trafić nimi przez żołądek do serca. Lubicie sprawiać rodzinie przyjemność? Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Uwielbiam rozpieszczać najbliższych, tak samo jak cieszy mnie radość tych, których postanawiam przy okazji odwiedzin obdarować. A co! Niechaj Im idzie w boczki ;).

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 20 g cukru pudru
  • 50 g gęstej śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 g spirytusu lub octu, do wyboru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do naczynia miksującego dodać kolejno twaróg, cukier, cukier waniliowy wymieszać. Dodawać stopniowo cukier puder, mąkę, sodę oczyszczoną, sól, śmietanę, jaja oraz spirytus/ocet. Wyrobić ciasto (ok. 2 minuty). Ciasto będzie bardzo klejące, więc żeby nie przywierało do dłoni przed klejeniem kulek należy dłonie natłuszczać kroplą oleju. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na średnio rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, do czasu aż pączki nabiorą złotego koloru. Nie trzeba ich przewracać. Pod wpływem ciepła, w głębokim oleju same przewracają się na drugą stronę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :).

pączki.jpg

 

Podobne wpisy

10 komentarzy

  • Reply Asia 29 listopada 2015 at 11:29

    O, lubimy ;)

    • Reply Marta 29 listopada 2015 at 19:58

      my też ;)

  • Reply bożna 30 listopada 2015 at 08:22

    Uwielbiam te pączusie i mela może je jeść, bo bez drożdży :)

  • Reply Mama 24h 30 listopada 2015 at 09:05

    Pączusie domowej roboty – mniami :)

  • Reply Taliwzmianki 30 listopada 2015 at 14:50

    Jak mnie choć trochę kochasz Siostro , to odpuść z tym wypiekami. Zaczynam powoli przypominać pączka!!!! :P

  • Reply Meg 1 grudnia 2015 at 20:54

    Uwielbiam te pączusie razem z chłopakami. Z podobnego ciasta robię też oponki. Narobiłaś mi smaka :)

    • Reply Marta 2 grudnia 2015 at 20:24

      Tak, oponki też robimy :)

  • Reply Mr K. 2 grudnia 2015 at 16:33

    Jadłbym!

    • Reply Marta 2 grudnia 2015 at 20:24

      I wcale Ci się nie dziwię :)

  • Reply Okiemamy 7 grudnia 2015 at 22:58

    Mhhh Uwielbiam, chętnie wypróbuje przepis

  • Leave a Reply