Kuchnia

Domowe Lubisie i koktajl bananowy – łatwe przepisy

29 października 2015

Jakiś czas temu na instagram i fb wstawiłam zdjęcia lubisowych dinozaurów. Zainteresowanie było duże, a ja obiecałam Wam przepis. Słowa zawsze dotrzymuję (staram się jak mogę:), więc nie mogło być inaczej – domowe lubisie zagościły na blogu. A żeby im nie było smutno, dołączył do nich koktajl bananowy. Przepisy na te dwa dania są naprawdę proste i nikt z Was po zastosowaniu się do poniższych punktów, nie będzie miał problemu z ich przygotowaniem. Gwarantuję, że domowe lubisie będą Waszym dzieciom bardzo smakowały (o ile są miłośnikami sklepowych lubisiów). A jeśli zrobicie ciastka w foremce o kształcie misia, nawet nie zauważą że to wypiek domowy.

DOMOWE LUBISIE

(jeśli robicie w płaskich foremkach, z tych składników wyjdzie Wam ok. 20 ciasteczek. Ja tym razem postawiłam na trójwymiarowe foremki domków, więc wyszło mi ich 6 ).

Składniki:

  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki mleka
  • w zależności od preferowanego nadzienia (nutella, dżem truskawkowy, budyń śmietankowy).

Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, odstawić.
  2. Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na gładką masę.
  3. Wbijać jaja (jedno po drugim) miksując do połączenia się składników.
  4. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  5. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek i mleko. Wymieszać łyżką.

Jeśli używacie silikonowych foremek jak ja, nie musicie ich uprzednio natłuszczać. Jeśli tradycyjnych – należy je uprzednio wysmarować masłem i opróczyć odrobiną mąki. Masę nakładać do foremek do połowy ich wysokości, pamiętajmy że ciasto przy pieczeniu podwoi swoją objętość. Piec w temperaturze 190 st. ok. 15 minut (należy sprawdzać, wiele zależy od piekarnika – wbijacie wykałaczkę w ciasteczko, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, gotowe).

Gotowe ciasteczka studzimy, a potem wyjmujemy z foremek. Przewracamy do góry nogami i za pomocą szprycy nadziewamy wybranym nadzieniem. Nasze domki nadziałam nutellą.DSC_1033

KOKTAJL BANANOWY (na który namówił mnie Najstarszy:)

Składniki:

  • 300 g bananów bez skórki (2 większe banany)
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mleka 3,2 %
  • 100 g cukru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gładko.

DSC_1027

Smacznego! 

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Reply w biegu pisane 30 października 2015 at 07:11

    Zapowiada się pysznie. Teraz tylko pozostaje upolować jakieś fajne trójwymiarowe foremki w rozsądnej cenie.

  • Reply Noelka Pe 30 października 2015 at 09:40

    Mmm super ten przepis na lubiśki, a koktajl bananowy piłam i uwielbiam :D w połączeniu z lubiśkami z nutellą muszą być super!

  • Reply Bożena Jędral 2 listopada 2015 at 10:59

    dzięki wielkie, chyba nawet ja sobie poradzę z domowymi lubisiami :)

  • Reply Aleksandra 26 listopada 2015 at 12:16

    Ale mi apetytu narobiłaś!

  • Leave a Reply