Kobieta, Kuchnia, Rodzice

Babeczki wykwintne na świątecznym stole

29 marca 2016
Babeczki wykwintne znowu święciły triumfy. Święta Wielkanocne za nami. Czas przygotowań, generalne porządki ocierające się o remont zwieńczone pysznymi smakami wyczarowanymi w kuchni. Uwiebiam ten czas, pomimo dopadającego zmęczenia. Czas, w którym mogę pobyć z tymi, których kocham najbardziej.

W tym roku zebraliśmy się u nas. Zabrakło brata z rodzinką, czas chorób wciąż na tapecie. Tak myślę, że musimy się częściej widywać. Częściej i dłużej, by się sobą naprawdę nacieszyć. Skoro zimą i wczesną wiosną trudniej, bo dzieci małe to i chorób więcej, to myślę że powołam święto grilla, o! I wtedy nadrobimy. Sproszę rodzinkę, przyjaciół i słychać nas będzie w sąsiednim mieście. Moja rodzina, moi przyjaciele i biscy znajomi do smutasów nie należą ;). Będzie się działo!

Gdy siedzieliśmy przy rodzinnym stole, jak zwykle zaczęliśmy wspominać. Nasze najstarsze dzieci, które dziś dorosłe, a jeszcze wczoraj z bułkami pod choinką :). Średniaki odpychane wszelkimi sposobami przez tych większych, maluchy próbujące wedrzeć się w sprawy średniaków. Tak od lat, przez kolejne pokolenia. Dziś śmiejemy się z tego, wspominamy z nostalgią, obserwujemy dzisiejsze dorosłe dzieci. Życie jest fajne. W całym tym swoim kołowrotku, powtarzanych się scenach i stereotypach wciąż zaskakuje i wywołuje uśmiech. Tak dobrze mieć bliskich obok. Tak dobrze jest być częścią kochającej się rodziny. Bez zazdrości, zawiści i fałszu w tle. Z poczuciem, że wystarczy jeden telefon, a czasem porozumiewawcze spojrzenie. I pomyśleć, że tak się tłukliśmy za dzieciaka;).

Babeczki wykwintne babeczki wykwintne babeczki wykwintne

Wracam poświątecznie do Was już jutro z nowymi recenzjami i pomysłami , a tymczasem przepis na wykwintne babeczki, które nie tylko uwiodły smakiem moich gości, ale również ozdobiły stół świąteczny :). Czyż nie wyglądają bajecznie? Zdradzę Wam, że są dziecinnie łatwe w wykonaniu i smakują wybornie.

 

BABECZKI WYKWINTNE

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1,5 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • kilka suszonych pomidorów (ja kupuję w słoiku w zalewie)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  1. Na oleju zeszklij cebulę posiekaną drobno oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso, mieszaj by nie przywarło. Gdy mięso się zetnie dodaj pomidory oraz koncentrat. Dolej trochę wody i duś pod przykryciem ok.15 minut. Odparuj sos, a gdy masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę mąki. Zostaw do ostygnięcia.
  2. Z zimnych składników zagnieć ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki. Następnie wylep ciastem ceramiczne foremki do babeczek (ja użyłam blachy do mufin), każdą wypełnij mięsnym farszem, zakryj krążkiem ciasta. Ja robiłam to tak, że odrywałam kulkę ciasta i rozwałkowywałam, następnie układałam na babeczce i podwijałam brzegi do środka. Piecz 30 minut w 200 st. C.

 

Uwaga: farsz możecie dowolnie modyfikować, ja robiłam już te babeczki ze szpinakiem i fetą, a także na słodko. Babeczki wykwintne zawsze smakują wyśmienicie.

 

Na stole klimatycznie dzięki Polskim Świecom :).

 

Podobne wpisy

7 komentarzy

  • Reply Mała 29 marca 2016 at 10:50

    Wołowiny nie toleruję, ale chętnie wypróbuję je ze szpinakiem i fetą :) dzięki za przepis! :)

  • Reply Justyna Komada 29 marca 2016 at 10:58

    No coś idealnego dla Komady ;). On ze słodkości najbardziej lubi mięso ;))

  • Reply Bożena 29 marca 2016 at 11:13

    Proste i efektowne, podbieram przepis :*

  • Reply Elwira 30 marca 2016 at 08:06

    Robię bardzo podobne i właśnie wersję szpinakową :) Cudnie smakują i wyglądają!

  • Reply Sylwia N 30 marca 2016 at 08:16

    Od dawna szukałam sprawdzonego przepisu, zapisuje sobie!!!
    Ps. cudnie stół wyglądał :)

  • Reply Marta mamawbiegu.pl 30 marca 2016 at 10:41

    Super! Uwielbiam serwować babeczki na imprezach, są takie „poręczne”.
    Ale piękne te Wasze Święta…

  • Reply coś dla Ciebie 16 maja 2016 at 05:39

    Cudowny wpis. Chciałbym mieć pewność, że na
    tym nie przestaniesz ;)

  • Leave a Reply